Ziołowy Zakątek

W dniach 6-8 oraz 13-15 września uczniowie klas w zawodach technik ogrodnik, technik architektury krajobrazu, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz technik weterynarii w ramach projektu ,,Świętokrzyskie ZSCKR kształcą nowoczesnie i adekwatnie do aktualnych wyzwań,, uczestniczyli w wyjeździe do Korycin – „ Ziołowy Zakątek”.

W pierwszym dniu przyjazdu mieli okazję zobaczyć na miejscu ogród botaniczny z ogromna kolekcją gatunków ziół.

Następnego dnia odbył się wyjazd do Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu gdzie wraz z przewodnikiem podziwiali stare pojazdy i traktory. Mieli także okazję zobaczyć zagrody chłopskie, ziemiańskie i szlacheckie z XIX wieku, obok których stał przepiękny młyn.

Po obiedzie odbyły się warsztaty ziołowe oraz warsztaty z esencją ziół. Na tych spotkaniach uczniowie mieli okazję poznać i wypróbować najciekawsze gatunki ziół oraz ich olejki eteryczne, które służą między innymi do celów leczniczych, odporności organizmu, lub jego oczyszczania. Na sam koniec tego cyklu warsztatowego, każdy uczeń miał okazję przygotować wybrane przez siebie  gatunki ziół oraz esencjie, które połączył w dowolną mieszankę i zabrał na pamiątkę do domu.
Wieczorem w ramach kolacji było integracyjne ognisko z uczniami ze szkół rolniczych Sichów Duży i Chroberz. 

Ostatniego dnia przed powrotem do szkoły odbyły się warsztaty w browarni rzemieślniczej u Pana Tomasza Michalskiego w miejscowości Cecele koło Siemiatycz. Na początku Pan Tomasz wyjaśnił dokładnie i obalił mit z czego powstaje prawdziwe piwo. Po wstępie zapoznał uczniów z jego produkcja roczną oraz oprowadził po całym systemie instalacji do produkcji tego złotego trunku.
Zdjęcia i tekst: Marcin Kaca